I MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ GOFRA W KOSZCZYCU
25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. Choć tradycja jedzenia gofrów wywodzi się z Belgii to znane i uwielbiane są na całym świecie. Doskonale sprawdzają się jako deser podawane z bitą śmietaną, dżemem, owocami, czekoladą, czy posypane cukrem pudrem, mogą być również dodatkiem i urozmaiceniem śniadania. Osoby bardziej wymagające przygotowują gofry w wersji wytrawnej - na słono, z dodatkiem zblendowanego szpinaku, świetnie smakują posmarowane twarożkiem albo z pastą z awokado i pomidorem.
Ciasto na gofry przygotowuje się przez wymieszanie mąki, cukru, soli, stopionego masła lub oleju, żółtek jaj i mleka, a następnie ubitych białek jaj. Dobre gofry nie obędą się bez gofrownicy, która nadaje im charakterystyczny kształt – najczęściej prostokąta z kratownicą, spotyka się również w kształcie koła czy serduszek ułożonych w kwiatek. Aby uczcić to święto klasa 1 at podczas zajęć z przygotowywania i podawania śniadań przygotowała wyborne gofry.
Tekst i foto: Ewa Frycz